Kiełbasa chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy produkowany w słonecznej Hiszpanii. Wędlina ta posiada ogromną ilość fanów. Nie ma co się zresztą dziwić, ponieważ zachwyca ona zdecydowanym smakiem, pikantnością i bogactwem aromatów.
Symbol Hiszpanii – kiełbasa Chorizo
W wielu krajach powstają dojrzewające, unikatowe kiełbasy, które są produkowane z sercem. Jednak to Hiszpania była pierwszym krajem rozpoczynającym produkcję i przemysł tego rodzaju wędlin. Stało się to w XVI wieku za sprawą transportu papryk na Półwysep Iberyjski. Po ususzeniu papryki dodawano je do mięs. W taki sposób powstała właśnie ceniona przez wielu, niepowtarzalna kiełbasa chorizo.
Chorizo to wędlina, której receptura w zasadzie się nie zmieniła od wielu wieków. To pokazuje, jak jej produkt sam w sobie jest oryginalny. W Hiszpanii obowiązkowymi składnikami są: mięso wieprzowe, mielona papryka pimentón oraz czosnek. Istnieje jednak wiele odmian chorizo, które są charakterystyczne dla danego regionu. Jak taka kiełbasa chorizo zostaje przyrządzana?
Przygotowanie kiełbasy
Pierwszy etapem jest oczywiście zmielenie mięsa wieprzowego, które w zależności od przepisu i producenta wykorzystuje chude lub bardziej tłuste mięso. Następnie do zmielonego mięsa, dodaje się przyprawy. Oprócz wspomnianej powyżej papryki czy czosnku dodaje się zioła. Często także po otrzymaniu całego farszu, który ma trafić do jelita, lub flaka dodaje się wino, mające na celu nadać lekko kwasowy smak. Powstała masa jest wtłaczana w jelito, a następnie surowa forma kiełbasy zostaje poddana procesie suszenia. Jakie jest zastosowanie tej niezwykle aromatycznej kiełbasy w gastronomii?
Chorizo stanowi dodatek do kanapek oraz pizzy. Z uwagi na jej bogaty smak, jest także składnikiem wielu potraw związanych z kuchnią słonecznej Hiszpanii. Potrawy z kiełbasy chorizo to przede wszystkim dnia z makaronami, sałatki, tapas (chorizo duszone w hiszpańskim winie) oraz pinchos. Same plastry chorizo są podawane na ciepło. Kiełbaska ta również jest dodatkiem do zup w celu podkręcenia smaku.