Ksylitol fiński, potocznie nazywany cukrem brązowym, jest zamiennikiem cukru białego. Charakteryzuje się przede wszystkim niższą liczbą kalorii oraz niższym indeksem glikemicznym, co jest niezwykle ważne dla osób chorujących na cukrzycę oraz tych dbających o linie. Choć ksylitol naturalnie występuje w pewnych owocach i warzywach, ksylitol fiński pozyskiwany jest z brzozy.
Garść informacji o produkcie
Ksylitol fiński jest substancją naturalnie występującą w naszym organizmie, dzięki czemu nie wywołuje on żadnych nietolerancji pokarmowych. Jego smak porównuje się do smaku cukru białego, co skutecznie zostało wykorzystane przez przemysł spożywczy do produkcji słodkich ciastek, czekolad czy produktów FIT. Ksylitol fiński z powodzeniem może być wykorzystywany również do robienia przetworów, słodzenia kawy czy herbaty, ponieważ nie traci on swoich właściwości na skutek działania wysokich temperatur.
Właściwości ksylitolu fińskiego
Ksylitol fiński posiada wiele właściwości odżywczych, a także leczniczych, dzięki czemu z powodzeniem odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu oraz zdrowy substytut białego cukru. Do właściwości odżywczych zaliczamy podobieństwo ksylitolu fińskiego do cukru białego. Ksylitol fiński jest produktem naturalnym, a sto gram produktu dostarcza naszemu organizmowi:
- 240 kcal,
- 100 gram węglowodanów,
- 1,5 gram błonnika,
- witaminę C.
Warto jednak wspomnieć nieco więcej na temat właściwości leczniczych ksylitolu, ponieważ to właśnie dzięki nim jest on bezpieczną i odpowiednią substancją dla naszego organizmu. Ksylitol fiński jest idealny dla diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie przyczynia się on do wzrostu glukozy we krwi, co jest bardzo niebezpieczne dla osób, które chorują na cukrzycę. Cukier pozyskiwany z brzozy wpływa również korzystnie na pracę układu hormonalnego. Dzięki niskiej zawartości kalorii i zerowej zawartości tłuszczu, ksylitol fiński jest zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem do stworzenia deserów niż słodkie przekąski w formie sklepowych batonów.